Türkiye’de Ortak Çalışma Mekanları: Çalışma Hayatının Dönüşümü ve Yeni Çalışma Kültürü / Elif Kaşık (Haftanın Kitap Önerisi)

Haftalık kitap önerilerimizde bu haftanın kitabı yazarlarımızdan Elif Kaşık tarafından kaleme alınan “Türkiye’de Ortak Çalışma Mekanları: Çalışma Hayatının Dönüşümü ve Yeni Çalışma Kültürü” adlı kitap.

Çalışma hayatı modern dönemde sürekli değişiyor, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma pandemi döneminde birçok işi kapladı. Son zamanlarda yeni bir çalışma formu ve kültürü de hızla yaygınlaşıyor: Ortak çalışma mekanları. Farklı meslek gruplarından, farklı sektör ve şirketlerden, farklı kıdem ve konumlardan çalışanlar bu mekanlarda bir arada geliyor, üretiyor ve paylaşıyor. Bu kitap, bütün dünyada yükselen bir olgu olan ortak çalışma mekanları üzerine Türkiye’de ilk sosyolojik inceleme. İstanbul’daki beş farklı ortak çalışma mekanında mülakat ve gözlem yoluyla nitel bir araştırma yapan Elif Kaşık bu mekanlarda çalışma ilişkilerine, sosyalleşme süreçlerine ve network deneyimlerine dair ayrıntılı bir analiz sunuyor. Beyaz yakalıların ortak çalışma mekanlarında hiyerarşik olmayan çalışma ilişkileri kurduğunu ve esnek işbirliklerinin gerçekleştiğini tespit ediyor. Türkiye’de hizmet sektörü son yirmi yılda yükselirken ortak çalışma mekanlarının yeni bir çalışma kültürü ve kariyer imkanını ne kadar içerdiği bu noktada önem kazanıyor. Kitap, sosyolojinin yeni gelişen bir olguyu nasıl dikkatle takip ve tahlil edebileceğinin özgün bir örneği.

(Tanıtım bülteninden)